Seznámení a první rande s MGS

Pokec o celé sérii Metal Gear. Cokoliv, co vás napadne k některé z Metal Gear her.

Seznámení a první rande s MGS

Příspěvekod Snake Foxhound v 26 čer 2008 15:00

S vydáním MGS4 něco končí a něco zase začíná.Končí jedna etapa,jednoho hrdiny,ktery nas provazel přes 20let,proto bych chtěl zhrnout co pro mě znamenala a jak jsem se k ní vubec dostal.Docela jsem se zozepsal,což není na tomhle foru obvykle tak doufam že to delkou moc lidí neodradí,ale tak jsem to cítil a tak to píšu od srdce,citim povinnost k tomu něco napsat když už MGS5 asi nebude.bude ,ale bez par lidi kteří cely příběh dosud utvářely.A navíc trochu nostalogie neuškodí.

METAL GEAR SOLID SOUČAST MEHO ŽIVOTA HRAČE

Rok 1998 byl přelomovy.Vyhráli jsme v něm Nagano,hrálo se MS v kopane ve Francii,které si jako první cele vybavuju ale taky v mem vztahu ke hram.Do te doby jsem hral na „konzolích“typu Rambo to byly nějake 6-byty a pak na nove mašince 8-bytech a ulítaval jsem hlavně na Super Soccer IV a Double Dragon II.Hry pro mě byly hlavně odreagování a zábava.Ze existují daleko vyspělejší konzole typu Sega dreamcast a Play station jsem věděl ale byly pro mě absolutně cenově nedostupné.Kde si taky mohl žak na zakladce vydělat 6000,-???nemožné.
Zvrat nastal na jaře toho roku.Kamoš (nebo spíš jeho rodiče) si koupil Playstation a k němu hru World Cup 98.To byl zážitek v te hře hrálo 11 hráču a měli i jmena docela změna oproti memu Super Socceru,poprve jsem se seznámil i s Larou Croft ale to je zase jina pohádka.Po par hodinach a par desítek zapasu jsme zkusily i jiné hry,a taky jedno demo.Demo č.42 kde byl nazev hry na muj vkus s až moc dlouhym a težko vyslovitelnym nazvem… Metal gear solid.
Tak jsem to zkusil ale po par pokusech kdy jsem přežil max.dve minuty za zvuku otravneho alertu jsem hru vypnul jako totalní blbost-nejde nikoho zabít bez prozrazení a naslednou smrti,žádna akce-nuda.Ale dobra hra si k vam cestu najde sama.V ruzných herních časopisech hlavně v Oficialním playstation magazínu se o tehle hře stále mluvilo jako o genialním herním počinu,který změní hry jednou provždy.Postupem času jsem dokazal i zpaměti ten krkolomny nazev vyslovit.A když jsem se pak dostal k recenzi-10/10 jak jinač a se závěrečnou větou recenzenta:“mohla by být delší,ale všeho dobrého je pomálu.Pokud navíc ovladate angličtinu dostanete příběh,který se vam z hlavy jen tak nevykouří.“a ještě viděl obrazky a vychytavky které ve hře jsou +hl.postavy a bossové měl jsem jasno.
Přes prázdniny tvrdá dřina u zedníků,zedřený jako kotě ale ve výsledku za měsíc 6400 čistého.A pak už nic nepřekaželo abych se stal majitelem te šede mašinky.Ze začatu jsem hral hlavně ten fotbálek,ale pak jsem si přece jenom pučil to demo č.42-byla to pro mě výzva dostat se dál než k výtahu v docích.Musel jsem uplně změnit zažite herní stereotypy,než všechno vystřílet včetně pavouků v rozích tak se plazit,nepozorovaně a tiše.A najednou to šlo a bylo to mnohem zábavnější,a byla to skvěla motivace projít kolem stráží nezpozorován a dostat se přez ně dál.Pak to šlo rychle,samozejmě jsem ještě hodně krát zkapal a spustil alert než jsem se dostal k Darpovy ale dostal…a pak zozhovor srdeční infarkt a …konec dema!!!
Nastesti kamoš už měl celou hru,tak jsem si ji pujčil a čekal co bude po Darpovy,dostal jsem se až k souboji s Ocelotem a na antre s Ninjou čuměl s otevřenou hubou.Problem byl že jsem neměl jestě pamětovku ,tak jsem to vypnul a naplanoval program na druhy den.
Hned rano jsem nemoh jít do školy-bylo mi nevolno.Jak rodiče vypadly do práce tak jsem nachystal pití jidlo na 24 hodin a muj plan byl jasny dohrát MGS na jeden zatah bez pametovky při prvním hraní.
Hru všichni jistě dobře znáte takže vam nemusím popisovat emoce jaké jsem prožíval.Jak jsem ráno začal tak po zhruba 12 hodinach jsem bez jedineho savu či pauzy dohral(ted tak uvažuju kdyby vyply proud ke konci hry tak bych se asi šel pověsit)hodnocení puma.
Při posledním videu a odjezdu s Meryl na skutru jsem težko nachazel slova abych vyjadřil co ve mně hra zanechala. Pak závěrečné titulky a ta skladba The Best is Yet to Come a mě bylo všelijak a poprve a naposled mě při dohrání nějake hry běžel mráz po zádech.Jestě několik hodin po dohrání jsem na hru pořád myslel a chvilema jen tak seděl a čuměl do blba a myslel na zážitky z te hry.Hra vam opravdu dokazala zprostředkovat pocit že jste součástí Holywodskeko trháku,že jste součástí toho všeho…nechci aby to znělo příliš nadneseně,ale zážitek z téhle kultovní hry ve mně zanechal hluboký dojem jako žádná hra předtím ani potom,hrál a dohrál jsem všechny Metal geary všechny byly výborné ale MGS 1 má prostě ještě něco navíc.Nikdy na tu hru nezapomenu.
Snake Foxhound
Scott Dolph

Re: Seznámení a první rande s MGS

Příspěvekod Sol!d_Sn@k3 v 26 čer 2008 15:09

Heh, tak podobnej pocit sem měl po dohrání MGS4 :lol: ...Když se mě snakeeater zeptal, co na to říkám, málem sem neřekl ani slovo :lol: ...A pak až do druhýho dne sem toho měl plnou hlavu a moc sem toho nenamluvil (sry snakeeatere :? )...Jo MGS, to je klasa..
Obrázek
Liquid! Stop this thing!!!
Sol!d_Sn@k3
Patriot
Globální moderátor

Příspěvekod Swat v 26 čer 2008 19:28

Presne to isté, toto sa mi naposledy stalo u MGS4, ten krásny pocit z dohrania s otvorenou hubou a zimomriavkami :-D
PSN: Mgsswat
Swat
Perfect Soldier
Globální moderátor

Příspěvekod Str v 26 čer 2008 22:05

Asi na mě budete koukat jako na podivína, když řeknu, že jsem MGS1 hrál jen z nutnosti a ani jsem se při tom nijak zvlášť nebavil.

K MGS jsem se dostal až v momentě, kdy už byla venku trojka a ke všemu jsem začínal jsem dílem (první bylo těžké sehnat). Ten mě zaujal a prožíval jsem u něj podobné pocity, jako jsou tady popisované u jedničky, stejné seznamování s ovládáním a herními mechanismy a hlavně s příběhem. Možná i díky tomu jsem k Raidenovi a Rose nechoval takové antipatie jako spousta ostatních, protože on byl mým faktickým průvodcem po světe MGS.
Po dohrání dvojky jsem si pak samozřejmě sehnal jedničku na PC, ale díky starší grafice, slabší umělé inteligenci a nijak chytrým bossfightům mě prostě nevzala. Plně chápu, že na tehdejší dobu to bylo úžasné dílo a po technické stránce nebylo možné ho udělat líp, ovšem bez patřičného nostalgického pocitu bylo pro mě těžké přehlédnout jeho nedostatky. A stejně tak jako se většině z vás vybaví při vyslovení zkratky MGS zasněžený ostrov Shadow Moses, mě v srdci zůstává Big Shell spolu s Raidenem, Emmou, Vampem a dalšími.

A MGS4 byl zas výjimečný díl tím, že jsem neměl žádnou představu o tom, jak se v něm bude děj vyvíjet. Jak už jsem zmiňoval, k sérii jsem se dostal už když byly všechny tři předchozí díly venku a internet byl tak plný spoilerů (a dost jsem si to ještě zkazil tím, že jsem si například děj trojky přečetl dřív v domění, že nebudu mít šanci si to zahrát - tehdy jsem ještě neměl PS2).
Str
Johnny Sasaki

Příspěvekod Hell Stranger v 26 čer 2008 22:11

Moc pěkně napsaný, myslim že to vystihlo pocity mnohých z nás :wink:
Já jsem se k MGS dostal nedopatřením....byl jsem zrovna v 5. třídě základní školy (fuj to to letí :D ) a s kámošem sem měl domluvený že mi půjčí Resident Evil 3. Moc sem se na tu hru těšil a druhej den když sem přišel do školy řekl mi, že to bohužel nemůže najít a tak mi vzal něco jinýho. Metal Gear Solid, v tý době už to byla rok stará hra a já byl na kámoše celkem naštvanej protože sem přece chtěl Resiho a ne nějakou pofiderní hru o který sem nikdy neslyšel. Doma jsem to pustil a začal hrát....anglicky jsem uměl v tý době hodně pomálu takže většina cut-scén a codeků se mi zdálo moc zdlouhavejch. Přiznám se že dokonce k DARPA chiefovi mě hra moc nebavila a video s nim jsem domáčkl protože bylo moc dlouhý (ooo já bláhový :D ). Pak mě to ale hodně chytlo, bohužel příběhu jsem nerozuměl ani z 2O%.....ale i tak hra ve mě zanechala "něco". Po roce jsem si řekl že si MGS zahraju znovu a vyzbrojen lepší angličtinou a internetem jsem se na to vrhl ........ V ten den jsem se zamiloval :D Cesty herní jsou nevyspitatelné 8)
Lidská arogance je NEOMEZENÁ
Hell Stranger
Scott Dolph

Příspěvekod Zahi v 28 čer 2008 20:52

Str píše:Asi na mě budete koukat jako na podivína, když řeknu, že jsem MGS1 hrál jen z nutnosti a ani jsem se při tom nijak zvlášť nebavil.

K MGS jsem se dostal až v momentě, kdy už byla venku trojka a ke všemu jsem začínal jsem dílem (první bylo těžké sehnat). Ten mě zaujal a prožíval jsem u něj podobné pocity, jako jsou tady popisované u jedničky, stejné seznamování s ovládáním a herními mechanismy a hlavně s příběhem. Možná i díky tomu jsem k Raidenovi a Rose nechoval takové antipatie jako spousta ostatních, protože on byl mým faktickým průvodcem po světe MGS.
Po dohrání dvojky jsem si pak samozřejmě sehnal jedničku na PC, ale díky starší grafice, slabší umělé inteligenci a nijak chytrým bossfightům mě prostě nevzala. Plně chápu, že na tehdejší dobu to bylo úžasné dílo a po technické stránce nebylo možné ho udělat líp, ovšem bez patřičného nostalgického pocitu bylo pro mě těžké přehlédnout jeho nedostatky. A stejně tak jako se většině z vás vybaví při vyslovení zkratky MGS zasněžený ostrov Shadow Moses, mě v srdci zůstává Big Shell spolu s Raidenem, Emmou, Vampem a dalšími.

A MGS4 byl zas výjimečný díl tím, že jsem neměl žádnou představu o tom, jak se v něm bude děj vyvíjet. Jak už jsem zmiňoval, k sérii jsem se dostal už když byly všechny tři předchozí díly venku a internet byl tak plný spoilerů (a dost jsem si to ještě zkazil tím, že jsem si například děj trojky přečetl dřív v domění, že nebudu mít šanci si to zahrát - tehdy jsem ještě neměl PS2).

No ja som si dnes presel MGS 1 na posedenie a dobre som sa u toho bavil... Ta grafika vobec neubera na hratelnosti pribehu a atmosfere.... A MGS 1 je u mna jedina z MGS co dokazem preist cele naraz :) proste ma to od PS2 nepusti narozdiel od MGS2 a 3... Proste po par hodinach mam toho dost a musim si dat pauzu :D (nj vzdy som na to doplatil zkazenym jedlom v Substitence :( )
Obrázek
Obrázek
Zahi
Roy Campbell

Příspěvekod Deepthroat v 03 črc 2008 11:20

Diky za naozaj uprimne pocity mnohych z nas. U mna to nebolo inak. Nemal som co hrat v tej dobe. Hodne hier som si napaloval a mal som ozaj lacneho napalovaca takze nebol problem so ziadnou hrou. Pytal som sa kamosa zo zakladky ci ma nieco co som este nikdy nehral a on ze ma nieco ze MGS. ani som to nevedel poriadne vyslovit. ALe ze mi to pozica len na dva dni. Ja som to nemohol prejst na jeden zatah lebo tatko okupoval obyvaciu izbu ja s telkacom cez vikend tak som dohral len po tank hangar a moje pocity z hry boli zmiesane. Nebavilo ma to najprv lebo som sa nemohol sustredit kvoli obmedzenemu casu ktorej som hre mohol venovat. Ale uvodna znelka a titulky pri hrani sa mi velmi pacili. Proste s bratom sme skonstatovali ze je to ako film. ..

A presne ako ty aj ja som si o rok precital v starom PS magazine recenziu ze je hra proste BOZSKA. a to uz som nevahal a zavolal mojmu napalovacovi
heh :D a hra vo mne zanechala tie najjlespie pocity po ddohrani ake snad mozu u hraca ostat. Zrovnatelne z dohranim Silent hill 2 :D a od tvedy som bol fanusik jak svina :D
Deepthroat
Emma Emmerich

Příspěvekod Sterbi v 10 črc 2008 13:10

mnoo...ja som sa k prvemu MGS dostal tiež uplne nahodne....to mohlo byť tak pred 5-6 rokmi....bol som u kamoša a ten mal pri kompe napalene CDčko s napisom MGS....netušil som čo to je....spytal som sa ho...a on že to nefunguje, že si možem aj zobrať....doma som to strčil do svojej Pentium 2ojky...a spoznal som že je to PSX formát....naštartoval som Connectix VGS -- prvý PSX emulátor...a spustil som to....cez počiatočné problemy že sa potvrdzuje O-čkom a nie X-kom som sa dostal do hry....prvý deň som ale skonštatoval že je to blbosť...že to sa snad ani neda prejsť. Neskôr ma ale asi nuda donútila to znova zapnúť (v tej dobe som nemal ani net, a svetu vladli silnejšie PC --takže menší vyber hier)...a tak som sa do toho zažral, že som nakoniec došiel až ku druhemu bossfightu s Wolf...tam ale vyskočila hláška Insert Disc 2...a ja som skončil...snažil som sa to všade zohnať ale márne.....až ked som konečne dostal nový PC...a neskor aj net....tak som si najprv stiahol MGS2....a nato aj MGS1 a konečne to dohral.... 8)
Men cry not for themselves, but for their comrades
Obrázek
Sterbi
The Boss

Příspěvekod Zahi v 10 črc 2008 16:32

Ja s MGS zacal tiez tak neako divne... Mal som to na Demovke tak som to zapnul 5 minut som maturoval ako sa dostanem do hry, no a samozrejme ma hned nasli tak som ich zacal bit, mlatil som ich asi 20 minut a potom som to vypnul a vravim si to je kokotina sak su nesmrtelny :D... A potom mi taky typek vravel ze najlepsa hra co hral je MGS, a ja nanho cumim ze ako to mohol preist ked su tam nesmrtelny a on povedal ze ich mam dusit... no a tak to zacalo, demovka v PSX den noc a ja stale dookola valil MGS... Dal som si to napalit a asi po tyzdni mi to typek konecne napalil, ja cely nateseny to nacpem do psx zapnem a.... Syphon Filter OMFG! som letel zanim ze co mi to napalil.... Tak mi to napalil zas... Dam do PSX a zas Syphon filter.... No ten som si uz racej nechal 2x reklamovat to same sa mi nechcelo... Potom mi povedal ze niekomu napaloval SF ale dal mu namiesto toho MGS... Tak som musel cakat kym mu ho nepuci aby ho prepalil... No nakonec sa k tomu dopracoval a konecne som to zacal hrat az kym som nedosel ku Sniper Wolf... Insert CD 2.... No omg co som sa ho dozhanal... typek vravel ze mal len 1 cd... Ale potom prisel jeho bracho a doniesol MGS obidve CD... No to zas boli dni cakania na napalenie :D.... No oplatilo sa, suboj s REXom ma uplne dostal a ked som to knecne dohral tak som s jasnostou urcil ze to je best game na svete :) (aj ked som pribehu vobec nechapal xD v tej dobe moja anglictina obsahovala slova maximalne New Game, Kill, Destroy, Game over, Save, Load xD :D )
Obrázek
Obrázek
Zahi
Roy Campbell

Příspěvekod Rivon v 11 črc 2008 15:14

mno tak já sem poprvý MGS hrál už před hodně rokama, teďka fakt nevím (tuším víc jak 5-6let)... měl sem demo a docela mě to bavilo, ikdyž jsem hrál asi na Very Easy stylem čističe (s MP5S hned od začátku), mno a pak někdy brácha sehnal plnou verzi a tak sem hrál, ale nedohrál (s cheatama :D), mno pak sem se k tomu někdy vrátil a dohrál to s cheatama (nesmrtelnost, no jo byl sem lama ;)), těch x let sem si to občas zahrál, ikdyž příběh sem taky moc nechytal
mno a před rokem? rokem a půl? sem si to nainstaloval, dohrál bez cheatů 8), díky dost dobrý znalosti angličtiny jsem si užil příběh, našel Hideout a od tý doby to považuju za nejlepší hru a herní sérii (teda MGS u mě bylo i předtím jedna z nejoblíběnějších her)
no a tak před půl rokem hádám mi Sol!d Sn@k3 poslal MGS2S a musím říct, že to je taky úžasná hra ;)
Winning...
Obrázek
Rivon
Patriot
Administrátor

Příspěvekod CareFree_Artist v 11 črc 2008 15:33

Bylo to na me jedenacte narozeniny, kdy jsem poprve hral demo MGS. Bylo to strasne tezke (nemel jsem preci zbrane a strazu bylo stale vic a vic) az pak v lete (asi o dva mesice pozdeji jsem zjistil, ze v hangaru je vytah :mrgreen: a ze se do nej da nastoupit.

dorazil sjem k Andersonovi a game over (oh fuck,. I wanna see more!).
od te doby jsem touzil jen po tehle hre. V te dobe jsem se spratelil se sousedem, ktery mel PS2 a samozrejme i MGS2. Pozval me k sobe a ukazal mi opening. To byl orgazmus. Tak hezkou grafiku sjem do te doby nevidel. MA touha po MGS byla jeste vetsi, kdyz mi pak spoluzak prinesl PlayStation magazin s recenzi na hru. cetl jsem ji stale dokola.
JEste ten rok jsem si hru pral pod stromecek. samozrejme za dva dny dohrane (zdrzelo me muceni, ktere jsem puvodne nechtel vzdat - pak jsem skoro rval, kdyz jsem zjistil, ze Meryl neni tak v pohode jak jsem doufal..). O pribehu jsem vedel dost malo, ikdyz jsem leccos pochopil.
Pak jsem hral za dva roky asi MGS3 (pujcene od souseda, viz vyse) a pak jsem si konecne koupil MGS2.

to byly casy...
kɒmɪks.

Obrázek
osohni blog
CareFree_Artist
Patriot

Příspěvekod Zahi v 11 črc 2008 16:59

Rivon píše:mno tak já sem poprvý MGS hrál už před hodně rokama, teďka fakt nevím (tuším víc jak 5-6let)... měl sem demo a docela mě to bavilo, ikdyž jsem hrál asi na Very Easy stylem čističe (s MP5S hned od začátku), mno a pak někdy brácha sehnal plnou verzi a tak sem hrál, ale nedohrál (s cheatama :D), mno pak sem se k tomu někdy vrátil a dohrál to s cheatama (nesmrtelnost, no jo byl sem lama ;)), těch x let sem si to občas zahrál, ikdyž příběh sem taky moc nechytal
mno a před rokem? rokem a půl? sem si to nainstaloval, dohrál bez cheatů 8), díky dost dobrý znalosti angličtiny jsem si užil příběh, našel Hideout a od tý doby to považuju za nejlepší hru a herní sérii (teda MGS u mě bylo i předtím jedna z nejoblíběnějších her)
no a tak před půl rokem hádám mi Sol!d Sn@k3 poslal MGS2S a musím říct, že to je taky úžasná hra ;)

o jooo cheaty :D :D to boli casy..... do ktorej hry sa dali naprat cheaty tie som hral len s cheatmi ja lama :D... no mgs bolo ine :) ale dokazal som to :D (diky bratrankovi, povedal ze mam odpalit steny a dal mi cislo na meryl :D)... A v playstation magazine som stale cucel na tipy a triky aby som nahral vsetko, tak som to musel samozrejme hoodne krat preist (nikdy som nevedel ze selectom sa pri muceni vzdam :D)...

Ale MGS som si poriadne uzil hlavne na disku Special Mission... Vsetky finty a triky co som sa naucil v MGS som musel pouzit vo vacsine VR a hlavne hra na Colomba ma bavila :D, nj a ninja taky :twisted: No a samozrejme ze som tam nahral UPLNE vsetko (aj 1. miesta v Sneaking mission na odomknutie neakeho fotoalbumu)
Obrázek
Obrázek
Zahi
Roy Campbell

Příspěvekod jediman v 29 čer 2010 19:27

Já sem začínal MGS 3. Táta ji koupil v prestu. Šel si ji vyzkoušet a prodavač mu říká, že ta hra je fakt dobrá. Táta váhal a nakonec si ji koupil. Tak sem si ji zahrál, nerozuměl sem příběhu, prošel sem to jak call od duty :D a myslel sem si, že big boss je hlavní hrdina všech dílu, takže jsem ho nikdy neměl jako záporáka :D. Až po několika letech se dívam na youtube a vidim, že to tam nikdo nehraje jak call of duty( divný co :D :D). Tak sem si to zahrál jako MGS :D . A konečně jsem aspoň trochu víc pochopil příběh(úplně ho snad nechápe nikdo kromě Kojimy :D)
May the force be with you
jediman
Scott Dolph

Příspěvekod Prott v 29 čer 2010 22:08

Hm, no prvně jsem začal s MGS 1 ripem - někdy v roce 2002 - (bez videí, hudby, atp.) a s tím jsem taky rychle přestal. :mrgreen:
Za chvíli jsem vyzkoušel "plný" MGS 1, který jsem od tý doby považoval za nejlepší hru vůbec (ale velkej fanoušek jsem asi až od doby, kdy jsem dohrál MGS 2 - v tý době jsem přišel i na HideOut ... a dostal jsem se sem, když jsem hledal způsob, jak vyřešit ty problémy, co měla konverze s GeForce grafikama :D ).
A můj první pocit po dohrání bylo něco jako: "konečně někdo udělal hru, která se snaží bejt něčim víc než jen zabavením na pár hodin ... nic lepšího jsem zatím nehrál... hurá". :)
Obrázek
Prott
Big Boss

Příspěvekod Leon v 30 čer 2010 05:51

Já měl to štěstí, že jsem už v roce 1998 před vydáním MGS díky OPSM věděl, co bude MGS, takže jsem si jí koupil hned po vydání. :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=A3sBZ5Nr4hc "Look, I don't care about your politics."
Leon
True Patriot

Další

Zpět na Metal Gear obecně