S vydáním MGS4 něco končí a něco zase začíná.Končí jedna etapa,jednoho hrdiny,ktery nas provazel přes 20let,proto bych chtěl zhrnout co pro mě znamenala a jak jsem se k ní vubec dostal.Docela jsem se zozepsal,což není na tomhle foru obvykle tak doufam že to delkou moc lidí neodradí,ale tak jsem to cítil a tak to píšu od srdce,citim povinnost k tomu něco napsat když už MGS5 asi nebude.bude ,ale bez par lidi kteří cely příběh dosud utvářely.A navíc trochu nostalogie neuškodí.
METAL GEAR SOLID SOUČAST MEHO ŽIVOTA HRAČE
Rok 1998 byl přelomovy.Vyhráli jsme v něm Nagano,hrálo se MS v kopane ve Francii,které si jako první cele vybavuju ale taky v mem vztahu ke hram.Do te doby jsem hral na „konzolích“typu Rambo to byly nějake 6-byty a pak na nove mašince 8-bytech a ulítaval jsem hlavně na Super Soccer IV a Double Dragon II.Hry pro mě byly hlavně odreagování a zábava.Ze existují daleko vyspělejší konzole typu Sega dreamcast a Play station jsem věděl ale byly pro mě absolutně cenově nedostupné.Kde si taky mohl žak na zakladce vydělat 6000,-???nemožné.
Zvrat nastal na jaře toho roku.Kamoš (nebo spíš jeho rodiče) si koupil Playstation a k němu hru World Cup 98.To byl zážitek v te hře hrálo 11 hráču a měli i jmena docela změna oproti memu Super Socceru,poprve jsem se seznámil i s Larou Croft ale to je zase jina pohádka.Po par hodinach a par desítek zapasu jsme zkusily i jiné hry,a taky jedno demo.Demo č.42 kde byl nazev hry na muj vkus s až moc dlouhym a težko vyslovitelnym nazvem… Metal gear solid.
Tak jsem to zkusil ale po par pokusech kdy jsem přežil max.dve minuty za zvuku otravneho alertu jsem hru vypnul jako totalní blbost-nejde nikoho zabít bez prozrazení a naslednou smrti,žádna akce-nuda.Ale dobra hra si k vam cestu najde sama.V ruzných herních časopisech hlavně v Oficialním playstation magazínu se o tehle hře stále mluvilo jako o genialním herním počinu,který změní hry jednou provždy.Postupem času jsem dokazal i zpaměti ten krkolomny nazev vyslovit.A když jsem se pak dostal k recenzi-10/10 jak jinač a se závěrečnou větou recenzenta:“mohla by být delší,ale všeho dobrého je pomálu.Pokud navíc ovladate angličtinu dostanete příběh,který se vam z hlavy jen tak nevykouří.“a ještě viděl obrazky a vychytavky které ve hře jsou +hl.postavy a bossové měl jsem jasno.
Přes prázdniny tvrdá dřina u zedníků,zedřený jako kotě ale ve výsledku za měsíc 6400 čistého.A pak už nic nepřekaželo abych se stal majitelem te šede mašinky.Ze začatu jsem hral hlavně ten fotbálek,ale pak jsem si přece jenom pučil to demo č.42-byla to pro mě výzva dostat se dál než k výtahu v docích.Musel jsem uplně změnit zažite herní stereotypy,než všechno vystřílet včetně pavouků v rozích tak se plazit,nepozorovaně a tiše.A najednou to šlo a bylo to mnohem zábavnější,a byla to skvěla motivace projít kolem stráží nezpozorován a dostat se přez ně dál.Pak to šlo rychle,samozejmě jsem ještě hodně krát zkapal a spustil alert než jsem se dostal k Darpovy ale dostal…a pak zozhovor srdeční infarkt a …konec dema!!!
Nastesti kamoš už měl celou hru,tak jsem si ji pujčil a čekal co bude po Darpovy,dostal jsem se až k souboji s Ocelotem a na antre s Ninjou čuměl s otevřenou hubou.Problem byl že jsem neměl jestě pamětovku ,tak jsem to vypnul a naplanoval program na druhy den.
Hned rano jsem nemoh jít do školy-bylo mi nevolno.Jak rodiče vypadly do práce tak jsem nachystal pití jidlo na 24 hodin a muj plan byl jasny dohrát MGS na jeden zatah bez pametovky při prvním hraní.
Hru všichni jistě dobře znáte takže vam nemusím popisovat emoce jaké jsem prožíval.Jak jsem ráno začal tak po zhruba 12 hodinach jsem bez jedineho savu či pauzy dohral(ted tak uvažuju kdyby vyply proud ke konci hry tak bych se asi šel pověsit)hodnocení puma.
Při posledním videu a odjezdu s Meryl na skutru jsem težko nachazel slova abych vyjadřil co ve mně hra zanechala. Pak závěrečné titulky a ta skladba The Best is Yet to Come a mě bylo všelijak a poprve a naposled mě při dohrání nějake hry běžel mráz po zádech.Jestě několik hodin po dohrání jsem na hru pořád myslel a chvilema jen tak seděl a čuměl do blba a myslel na zážitky z te hry.Hra vam opravdu dokazala zprostředkovat pocit že jste součástí Holywodskeko trháku,že jste součástí toho všeho…nechci aby to znělo příliš nadneseně,ale zážitek z téhle kultovní hry ve mně zanechal hluboký dojem jako žádná hra předtím ani potom,hrál a dohrál jsem všechny Metal geary všechny byly výborné ale MGS 1 má prostě ještě něco navíc.Nikdy na tu hru nezapomenu.